De golfsport is veranderd sinds de zomer van 1996 toen Tiger Woods zijn profdebuut maakte. Sindsdien heeft Woods meer prijzen gewonnen dan welke andere golfer ooit. Aan dit succes lagen verschillende oorzaken ten grondslag, alleen was er een belangrijke factor wat geen andere golfer behalve Woods deed en dat was een fitnessprogramma met het accent op kracht en conditie.
Woods zegt dan ook dat golfers in de winter de tijd moeten nemen om fit te blijven zodat hun spel stabieler en beter kan worden. De grootste trend op de Amerikaanse tour zit niet in de golftas maar in de fysiotherapie-fitnesstrailer, welke de spelers volgt tijdens de tour. De professionele golfers realiseren zich dat een golffitnessprogramma de beste methode is om te presteren en blessures te voorkomen.

Trainen krachtuithoudingsvermogen

Een sterker lichaam stelt je in staat beter te golfen. Intensief golf spelen vereist spierkracht en uithoudingsvermogen. In tegenstelling tot wat men vaak denkt zal uren achter elkaar ballen slaan op de drivingrange je niet sterker maken. In feite geeft deze vorm van trainen vaak een grotere kans op blessures. Toename van kracht zal je in staat stellen je drives verder, rechter en meer accuraat te slaan. Sterker worden wil echter niet zeggen spiermassa kweken. Het zal verandering geven in het spier-zenuwstelsel waardoor meer balans, controle en snelkracht tijdens de swing.

Trainen conditie

Vind u dat u meer mis hits heeft aan het eind van een ronde golf? Dan is vermoeidheid vaak de oorzaak! Hier is eenvoudig iets aan te doen d.m.v. [cardio-vasculaire] conditietraining. Omdat golf lang beschouwt is als een spelletje i.p.v. sport, namen maar weinig mensen conditietraining serieus. Echter vergeet niet 18 holes kan meer dan 4 uur duren waarbij men een afstand aflegt van 6-10 km. Als u niet fit bent dan zal u het zowel fysiek als mentaal niet bijbenen. Fysieke vermoeidheid vermindert de concentratie en zal het spel negatief beïnvloeden. Het beïnvloed dan niet alleen het lange spel maar ook het putten.

Balans en houding

Feitelijk is de houding het eerst wat gecorrigeerd moet worden voordat men een krachttrainingsprogramma start en is de balans essentieel voor een gecontroleerde swing.

Blessures

Op dit moment is de grootste populatie golfers, matig getrainde 30-40 jarige die uren en uren aan het golfen zijn waarbij de herhaalde eenzijdige beweging microtrauma’s veroorzaken in de spieren, pezen en gewrichtsbanden waardoor uiteindelijk blessures kunnen ontstaan. Met name rug, onderarmen en schouders zijn zwakke schakels in het geheel.
Samengevat

• Verbeter uw conditie
• Train alle spieren met een focus op de spieren die voor golfen belangrijk zijn
• Verbeter houding en balans
• Voorkom blessures

Uw golf fysiotherapeut is opgeleid bij het toonaangevende Titleist Performance Institute.

https://www.mytpi.com/